Verdwijnt het boekhoudvak? En wat dan?
Ontwikkelaars van slimme software, vooruitstrevende accountantskantoren en zelfs de belastingdienst doen hard hun best om te zorgen dat de boekhouding en belastingaangiften steeds minder specialistische kennis vereisen.
Er wordt beweerd dat het boekhoudvak over een aantal jaar niet meer bestaat. Oxford-economen Frey en Osborne onderzochten van 702 beroepen de kans dat het beroep wordt weg-geautomatiseerd. Het beroep op plek 1 heeft de kleinste kans om weg geautomatiseerd te worden, het beroep op plek 702 de grootste. Accountants en boekhouders staan samen op de 671e plek. Belastingconsulenten staan op 695e plek.
Een doemscenario? Iets om wakker van te liggen? Of zorgen de technologische ontwikkelingen juist voor een zee aan mogelijkheden en maken ze het je vak vooral interessanter en aantrekkelijker? Ik denk het laatste. Maar dat gaat niet vanzelf. Je zult er wel iets voor moeten doen.
Het begint ermee dat je afscheid moet nemen van het idee dat jouw vak vooral te maken heeft met het registeren van en rapporteren over de feiten. Want dát is nu bij uitstek iets wat computers straks echt beter, sneller en nauwkeuriger kunnen dan mensen. Martijn Aslander (stand-up filosoof en auteur) ontmoette ik een jaar of vijf geleden voor het eerst. En hij zei toen iets wat me altijd is bijgebleven ‘Het ontkennen van technologische ontwikkelingen is gewoon niet zo handig‘. En zo is het. De bewijzen zijn er al: Accountantskantoor 216 biedt standaarddiensten (zoals het samenstellen van de jaarrekening) gratis aan!!! Alleen het advies dat volgt uit die cijfers wordt in rekening gebracht. Dat betekent nogal niet wat. Dit zijn ontwikkelingen die het vak hard gaan raken.
Ik kan me voorstellen dat er allerlei gedachten door je hoofd schieten. Van: ‘Ik kan mijn boekhouddiensten toch niet gratis gaan aanbieden’. Tot ‘Gelukkig heb ik een flink bestand van zeer tevreden klanten’ tot: ‘Zo’n vaart zal het heus niet lopen.’ Denk dan nog eens terug aan de uitspraak van Martijn Aslander…
Dan ontstaan natuurlijk direct de volgende vragen: ‘Wat dan wel?‘ en ‘Hoe dan?‘. En dat zijn slimme vragen om te stellen. Want die vragen brengen je naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. En die mogelijkheden en kansen zijn er! Meer dan je je wellicht nu kunt voorstellen. Stel je eens voor hoe jouw vak eruit ziet als jij je klant gaat helpen zijn doelen te bereiken! Als je hem gaat helpen winst te maken en een financieel succesvol en winstgevend bedrijf te runnen. Wat doet dat met jouw werkplezier? Met de waardering die je krijgt van je klant? En met het tarief wat je in rekening kunt brengen? Als jij je klant helpt 10.000 euro meer te verdienen, dan valt jouw rekening in het niet. Zelfs als die 2 of 3 keer zo hoog is dan je huidige rekening!
Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens of het worden van Profit First Professional wellicht iets voor jou is!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!